Segem
Site Haritası | English
 
Üye Girişi
 
E-mail :
Şifre :
Yeni Üye
Şifremi Unuttum
 
E-Ögrenme
Takvim
Sinav Sonuçlari
Sinav Giris Belgesi
KVKK

Çalistay

2013 Çocuk Gözüyle Sigorta

Katalog

 
 
ORTADOĞULU SİGORTACILARI DA SEGEM EĞİTECEK Geri
 
Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM), Doç. Dr. Fuat Erdal’ın Merkez Müdürü olarak göreve başlamasıyla faaliyete başladı. SEGEM’ in kuruluş yönetmeliği, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 24. ve 31. maddelerine dayanılarak hazırlanmış ve 1 Haziran 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Türk sigorta sektöründe acente ve diğer meslek çalışanlarını eğitecek Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM), Ortadoğu, Türki Cumhuriyetleri ve Balkanlardaki sigortacıları da eğitmeyi planlıyor.
Türkiye'de 5684 Sayılı yeni Sigortacılık Kanunu'na dayanılarak kurulan Sigortacılık Eğitim Merkezi, acente eğitimlerini nisan ayı ortasında başlatıyor. Türk sigorta sektöründe istihdam edilecek acente, aktüer, eksper, broker, teknik elemanların mesleki eğitimi, sınavların yapılması, eğitim ve sınavlara yönelik standartların oluşturulması görevlerini yerine getirecek SEGEM, yakın gelecekte Ortadoğu, Balkanlar, Türki Cumhuriyetleri, Merkez Asya'dan gelen eğitim taleplerini de karşılamayı hedefliyor. Yapılanma süreci devam eden SEGEM, Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) binasından Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) binasına taşınıyor. Nisan ayında Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Plaza'ya taşınmayı planlayan SEGEM, fiziksel mekanın genişlemesiyle birlikte personel alımlarını da artıracak. Henüz bir eğitim birimi olmayan SEGEM, eğitimleri, dışarıdan hizmet satın almak suretiyle gerçekleştirecek.
Talepler Geliyor
Ortadoğu, Balkanlar, Türki Cumhuriyetleri, Merkez Asya'dan gelen eğitim taleplerinin olduğunu belirten SEGEM Müdürü Doç. Dr. Fuat Erdal, "Bu bölgelerde de sigorta yeni bir kavram. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü de bu taleplerin karşılanmasını SEGEM'den istiyor. Bu bölgelerdeki eğitim verilmesi ve sigorta bilincinin yerleştirilmesi de temel amaçlardan biri" diyor.
Türk sigorta sektöründe de çeşitli istihdam alanlarında ortak standartların olmadığını belirten Erdal, "Eksper ve aktüerlerde biraz daha nitelikli bir yapı var ve mesleki standartlar yerleşmiş. Ancak, acentelere bakıldığında sektörde ilkokul mezunu bir acente sahibi olduğu gibi doktoralı bir acente sahibi de var. SEGEM'de standartların oturtulması temel amaç" diyor.
Şu anda yeni bir kurum olduğu için SEGEM'in eğitim biriminin olmadığını belirten Erdal, acente eğitimi başta olmak üzere verilecek eğitimlerin dışarıdan bu sektörde eğitim veren kurumlardan satın alınacağını söylüyor. Eğitimler konusunda herhangi bir kurumla henüz bir protokol imzalanmadığını belirten Erdal, "Sigortacılık sektörüne eğitim veren kurumların yanı sıra üniversiteler içinde sigorta eğitimi veren birimlerle işbirliği olabilir" diye konuşuyor. Sigorta sektörünün gelişmesi açısından örgün öğretim denilen üniversiteler ve meslek yüksek okullarında verilen sigortacılık eğitimlerin de önemli olduğunu ifade eden Erdal, üniversitelerle işbirliği içinde AB'de geçerli olan standartların Türkiye'deki müfredata da girmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydediyor.
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nda belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek üzere 1 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilerek resmen kurulan SEGEM, fiili olarak faaliyetlerine Merkez Müdürü olarak Doç.Dr. Fuat Erdal'ın göreve atanmasıyla Ekim 2008'de başladı.
Acente Eğitimi Mayıs'ta...
SEGEM, ilk olarak acente eğitimini başlatıyor. Mayıs ayı ortalarında başlayacak acentelerin eğitimi, haftada 2 gün olmak üzere temmuz sonuna kadar sürecek. Burada, acente mesleğine yeni başlayacaklardan çok mevcut acenteler eğitilecek. Eğitimler, 18 il merkezinde gerçekleştirilecek.
Eksperlerin eğitimlerine de Nisan 2009'da başlaması düşünülüyor. 3 aylık kurs sonrasında staj yapılacak. 1000 kişinin üzerinde bir eksper ihtiyacı olduğu belirlenmiş. Eğitim tamamlamış sigortacıları gönderecek uzman eksper sayısı yeterli olmadığı için mevcut staj olanakları göz önüne alınarak eksper eğitimi de başlayacak. Aktüerler, ise 3 dereceden oluşan sınava tabi tutulacak. Aktüerlerin ilk sınavı 22 Mart 2009'da yapılacak. Sınavlar, 8 Kasım 2009'a kadar sürecek. 1.derece sınavları her 15 günde bir 22 Mart-3 Mayıs arasında yapılacak. 1. derece sınavlarının tamamından başarılı olanlar 7 Haziran'dan itibaren 2. seviye sınavlarına girecek. Sınavlar, sektör temsilcilerinden, birliklerden, TOBB, Hazine Müsteşarlığı temsilcisinden oluşan sınav komisyonları tarafından yerine getirilecek. Geçen yıl aktüerya sınav komisyonu, bu yıl da acente sınav komisyonu oluşturuldu.
Segem'in Görevleri Neler
  • Acente ve diğer meslek dallarını temel sigortacılık ve sigortacılık mevzuatındaki değişiklikler konusunda eğitmek.
  • Sınavlarla ilgili gerekli hazırlıkları yapmak, sınav uygulamalarında birlikteliği sağlanmak.
  • Sınavların tarafsız olarak uygulanması ve değerlendirilmesine ilişkin gerekli tedbirleri almak.
  • Türkiye'de sigorta bilincinin artırılmasına çalışmak.
  • Eğitim konusunda AB ile yakınsamayı gerçekleştirmek.
  • Sektörle ilgili araştırmalar yaptırmak, seminer ve konferanslar düzenlemek.
 
Kaynak: Referans Gazetesi - 03.02.2009
   
 
Copyright © 2009 SEGEM | Sigortacılık Eğitim Merkezi